apartmani na tari vidikovac tara
Entry-header image

Organizovane ture na Tari

U ponudi imamo organizovane ture kolima za sve naše goste sa ciljem da ljubiteljima prirode približimo autentične lepote Tare. Svaka tura je zamišljena i organizovana tako da svaka mlada i stara osoba može da ih realizuje.

UPOZNAJTE TARU IZ DRUGOG UGLA

Pogledajte u video klipu naše ture na Tari

ZAŠTITNI ZNAK TARE

Vidikovac Sokolarica

U okviru naše ture na Tari kolima idemo i do vidikovca Sokolarica koji je udaljen oko 1500 metara od centra Sokoline. Odatle se pruža prelep pogled na kanjon reke Rače, Crnjeskovo, Kaluđerske bare i krstastu stenu.

Odatle se vidi i čuvena Krstata stena. To je kamena gromada koja je pripadala gradu Petrusu, najvećoj vojnoj bazi srednjevekovne Srbije.

Vidikovac Sokolarica je idealna destinacija za svakog početnika u planinarenju, jer je put do njega zaista lak. Na ovom mestu je najstrožije zabranjena upotreba otvorenog plamena i loženje vatre.

Sokolarica je deo rezervata “Klisura Rače” u kom se nalazi prašuma brdske bukve, kao i šume bogate jelom, smrčom, crnim borom i klekom. Ovde je i stanište mrkog medveda, pa bi prilikom uspona do vidikovca tokom ture na Tari trebalo da budete malo oprezniji…

rajski bor vidikovac ture na tari
rajski bor vidikovac

OTKRIJTE ČARI ZAOVINSKOG JEZERA

Jezero Zaovine

Zaovinsko jezero je veštačke prirode i nalazi se u mestu Zaovina na planini Tara. Jezero je stvarano u periodu od 1975. godine do 1983. godine. Nastalo je pregrađivanjem toka reke Beli Rzav, branom kod vrha Kik koji se nalazi na 958 metara nadmorske visine.

Jezero Zaovine je veoma popularno po svojim neuređenim plažama i idealno je mesto za sve kupače. Neotkrivena priroda i vikendice oko jezera su pravi raj u okviru ture na Tari, a sami ljudi jako dobrodušni. Bajkoviti predeli su nešto što će vas osvojiti na prvi pogled u okviru naše ture na Tari!

Ovo jezero je i popularno za sve ljubitelje ribolova. U samoj blizini nalazi se mesto gde je Josif Pančić, naš poznati botaničar, otkrio retku i endemičnu vrstu Pančićevu omoriku. Sama Omorika je jedna od 600 biljnih vrsta koja se nalaze u ovom području.

rajski bor jezero zaovine
rajski bor tepih livada
tara otisci medveda
tara banjska stena
rajski bor pesacka tura
pesacka tura pogled tara

JEDINSTVEN POGLED NA NP TARA

Banjska stena i jezero Perućac

Dođite da dišete punim plućima i osetite prirodu celim bićem!

Napomena: Svaka tura se odvija u skladu i dogovoru s gostima i zavisi od vremenskih prilika.

Banjska stena je jedan od najpoznatijih i najlepših vidikovaca na planini koje možete videti tokom ture na Tari. Naziv vidikovca Banjska stena, potiče od Banjskog vrela koje je izbijalo u njegovom podnožju. Vrelo je bilo kraškog porekla sa stalnom temperaturom vode od 4 stepena Celzijusa. Ime je dobilo od turske reči banja koja označava mesto sa toplom vodom. Lokalno stanovništvo je vodu sa vrela koristilo i zimi, jer je održavalo istu temperaturu cele godine. Međutim, Banjsko vrelo je potopljeno izgradnjom jezera Perućac.

Sa vidikovca, koji se nalazi na 1065 metara nadmorske visine, pruža se nezaboravan pogled na akumulaciju Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u Bosni. Osat je predeona celina u Bosni, na levoj strani srednjeg toka Drine, poznata kao jako graditeljsko sedište. Ispod vidikovca se pruža Banjsko točilo, sipar, koji se u 19. veku koristio za transport drveta. Posečeni balvani su otiskivani niz točilo do splavišta gde su se od njih pravili splavovi koje su iskusni splavari spuštali Drinom i Savom do Beograda. Banjsko točilo dugo oko 1.300 metara danas je obraslo rastinjem među kojim se nalazi veliki broj retkih biljnih vrsta karakterističnih za sipare.


upoznajte taru sa nama

Još atrakcija u okviru tura

reka vrelo tara
Reka Vrelo

Reka Vrelo ima veliki moćni izvor, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, i mini hidroelektranu.

kucica na drini
Kućica na Drini

Kućica na steni (Kućica na Drini) predstavlja autentični simbol malog grada Bajina Bašta, koji se nalazi na desnoj obali reke Drine.

tepih livada tara
Tepih livada

Lokalitet Tepih livada je deo šume u središtu rezervata. Lokalitet je dobio naziv zbog mekoće podloge usled ugibanja tresetnih slojeva.

manastir raca tara
Manastir Rača

Manastir Rača je zadužbina Kralja Dragutina Nemanjića iz 13. veka. Deo njegovih svetih mošti odnedavno se nalazi u ovom hramu.